06 45 96 25 28 info@commonplus.nl

De blog Drie tips waarom een nee toch een ja verdient  trok mijn aandacht. Ik vroeg me af of ik het zo zou doen en me daarbij goed zou voelen. Doe ik het of doe ik het niet? Is die twijfel herkenbaar wanneer je wordt gevraagd voor een opdracht?

Hoe bepaal jij of je een opdracht wel of niet aanneemt? En doe je dat op gevoel of is het altijd een rationele beslissing? Ik leg het ‘probleem’ langs een waardenmeetlat: is er sprake van vertrouwen, heb ik belangstelling en zie ik de opdracht als een uitdaging, verloopt de afspraak natuurlijk, oftewel is er een klik? Dan is het een dikke JA. Voldoet de opdracht niet aan mijn waarden is een nee aannemelijk.

Opdrachten aannemen op basis van andere drijfveren dan vanuit je eigen waarden, kunnen je een ongemakkelijk gevoel geven en onvoldoende uitdaging. Daarbij kun je een ik-word-geleefd-gevoel ontwikkelen en dat kan weer leiden tot frustratie en wat al niet meer. In het minst leuke geval raak je van jezelf verwijdert of doe je niet meer waarvoor je ooit een zelfstandige ondernemer bent geworden. Kortom het doet wat met je welzijn. Hieronder 3 tips die je kan toepassen voor je aan de slag gaat, voor je ja zegt (of nee), ze helpen mij enorm. Voorkom dat je in de frustratiezone terecht komt:

#1 – Vraag door – wat houdt het precies in, wat word er van mij verwacht? Neem ook even de tijd om erover na te denken. Bedenk hierbij of je nee wilt zeggen uit angst of ja wilt zeggen uit angst. Angst is, linksom of rechtsom, een slechte raadgever.

#2 – Helikopter – bekijk de situatie van bovenaf, maak een overzicht voor jezelf en onderzoek waar je over twijfelt. Gebruik tijd om uit te vogelen wat maakt dat je een onderbuikgevoel hebt.

#3 – Duidelijk en eerlijk – hou het kort. Als je er dan uit bent, je wilt nee zeggen: KIS, keep it simpel, één reden of verklaring is meer dan genoeg. Je hoeft je niet te verantwoorden. Je bent niets verplicht. Je kiest voor jezelf, hoe mooi is dat?!

Ondernemen is af en toe risico nemen, zolang het lekker blijft voelen ?

Share This