06 45 96 25 28 info@commonplus.nl

Communicatie heeft een extra uitdaging en vergt discipline om je niet te laten leiden door de (sociale) media. De media speelt een grote rol in ons bestaan. Verbindende communicatie is belangrijker dan ooit.

Betteke van Ruler, emeritus-hoogleraar communicatiewetenschappen, zegt in een interview in Trouw: “Maar ik merk dat mensen zoveel aan hun hoofd hebben dat ze zich er eigenlijk niet echt bewust van zijn wat ze zeggen. Maar het wordt steeds belangrijker. Wat je vandaag zegt en hoe je het zegt, heeft gevolgen voor hoe andere mensen morgen op jou reageren. Goede communicatie impliceert dat je voortdurend afstemt met een ander. En die ander hoeft niet per se tegenover je te zitten.”

Goede bedoelingen op sociale media niet gewaardeerd

Helder verhaal zoals Betteke het beschrijft, meer afstemmen met de ander, bewuster zijn van wat je zegt ook al zit die ander niet tegenover je. Goede bedoelingen en eigen meningen worden soms niet gewaardeerd en dan kan er een diarree aan opmerkingen er achteraan verschijnen. Het voelt als ander afkraken, de grond in boren of discrimineren. Onbewust laat de boodschapper een verwonding achter bij de lezer.

We zijn druk, zitten veel in ons hoofd, zegt Betteke. Daardoor kunnen we wel eens dingen eruit flappen die zeer kwetsend zijn en worden ervaren als ernstig pijnlijk. De socials maken het eruit flappen eenvoudiger. 1 Klik, paar woorden en boem! Je hebt je emoties gelost.

Wat vind ik er nu van – Does lief!

En ik, wat vind ik er nu van? Ik ben soms zo naïef en heb moeite met sommige reacties van mensen die de ander pijn doen, let wel, vaak onbewsut. Vrijheid van meningsuiting van beide kanten. Maar dat kan en mag wat mij betreft wel met meer respect. Bekijk de dingen vanuit andermans perspectief. Does lief! En kijk in de spiegel.

Dus ja, de huidige tijd vergt communicatie een andere manier van bewust zijn. Het is een mooi interview met een bijzondere vrouw.

Ik ga met zorg om met de ander. Dat doe ik ook voor mijn opdrachtgevers. Ik wil het beste in hun en hun onderneming naar boven halen. Mijn aanpak is open, eerlijk en nieuwsgierig. Wil je meer weten over hoe ik werk, mijn dienstverlening? Hoe ik communiceer? Volg mij dan op LinkedIn of Facebook.

Een afspraak maken is beter

06 45 96 25 28

Share This